"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Наприкінці березня 2024 року на окупованих територіях Донецької та Луганської областей практично одночасно було ухвалено "закони" "про особливості виявлення, використання та визнання права власності муніципальних утворень на житлові приміщення, що мають ознаки безхазяйного майна".

Простими словами: окупанти прийняли чіткий і покроковий механізм, за яким вони зможуть відбирати житло у жителів, що виїхали з регіону, і переводити його в "муніципальну власність".

Зазначимо, що окупанти і раніше знаходили підстави для "націоналізації" майна, яке простоювало без власників. Наприклад, у листопаді 2022 року ватажок "ДНР" Денис Пушилін видав "указ", який дозволяв тимчасово передавати безхазяйні квартири чи будинки мешканцям міста, які залишилися без житла. У травні 2023 року він також визначив процедуру переведення безхазяйного майна на окупованій території Донецької області до муніципальної власності.

"На жаль, час не стоїть на місці, він іде. Логічно, що окупаційна "влада" розуміє, що велика кількість людей покинула окуповану територію і виїхала за її межі в пошуках більш спокійного життя, доки не закінчаться військові дії і території не будуть звільнені. Потрібно на "офіційному" рівні самопроголошених республік щось робити, щоб "офіційно" за їхніми "законами" мати можливість провести "націоналізацію" нерухомого майна. Вдумайтеся, яка кількість нерухомого майна була покинута, яка вціліла досі", – вважає юристка гарячої лінії громадської організації "Донбас СОС" Богдана Гончар.

Цьогорічними "законами" ватажки "ДНР" та "ЛНР" прописують чіткі критерії, за якими житло визнаватиметься безхазяйним, а також алгоритм, згідно з яким воно "націоналізуватиметься".

Юристка гарячої лінії громадської організації "Донбас СОС" Богдана Гончар у коментарі "ОстроВу" розповіла, що українці, у яких залишилося житло в окупації, вже зверталися з цього приводу.

"До нас звертаються з цим питанням, бо десь вичитали або зателефонували родичі, які проживають на окупованій території, і розповіли про те, що є якийсь ухвалений "закон", і житло, що має статус "безхазяйного", передадуть у власність самопроголошених республік. Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.

Наприклад, людина поїхала у 2014 році з Донецька до Києва, почала тут жити, але бажання повернутися додому є, коли все налагодиться. З 2014 року у своїй квартирі жодного разу не знаходилася, знає, що все добре, але ні комунальні послуги не сплачено, ні будь-які дії в рамках "законодавства" окупаційної "влади" не було здійснено. У такому разі ця нерухомість розглядатиметься як безхазяйна», – пояснила вона.

Новий порядок

Згідно з новими "законами", ознаками безхазяйного майна є:

1) невнесення плати за житлове приміщення та комунальні послуги протягом одного року до дня виявлення житлового приміщення, що має ознаки безхазяйного;

2) відсутність відомостей про зареєстроване право власності на житлове приміщення в Єдиному державному реєстрі нерухомості РФ (що можливе лише за наявності паспорта РФ);

3) невикористання житлового приміщення, що у такий спосіб "створює загрозу його безпеці" (або багатоквартирного будинку у разі, якщо приміщенням є квартира, кімната в багатоквартирному будинку), а також безпеки для життя та здоров'я інших осіб.

Так звані органи місцевого самоврядування "ДНР" і "ЛНР" самостійно здійснюють дії з виявлення, обліку та прийняття житлових приміщень, що мають ознаки безхазяйного майна, та переведення їх у муніципальну власність.

Відомості про такі приміщення можуть надходити від фізичних та юридичних осіб, у тому числі від "органів влади", яким стало відомо про таке майно.

Простими словами – будь-яка людина може "донести", що це чи інше житло порожнє. Для цього достатньо направити до "уповноважених органів" звернення у паперовому або електронному вигляді про виявлені житлові приміщення, що мають ознаки безхазяйних.

"В інформації про виявлені житлові приміщення, що мають ознаки безхазяйних, зазначаються всі відомі заявнику дані про характеристики (параметри) такого приміщення, а також про місце (адресу) його розташування", - йдеться у "законах".

Після надходження такого звернення "уповноважений орган":

1) запитує відомості на офіційному сайті Федеральної податкової служби РФ про наявність у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб відомостей про юридичну особу, яка є можливим власником житлового приміщення (у разі необхідності встановлення статусу юридичної особи);

2) надсилає запити до різних органів та реєстрів для підтвердження інформації про виявлене житлове приміщення, яке має ознаки безхазяйного;

3) протягом 10 календарних днів з дня виявлення житлового приміщення, що має ознаки безхазяйного, розміщує на "офіційному сайті органу місцевого самоврядування" в мережі Інтернет, а також у доступних місцях біля входу до житлового приміщення оголошення про виявлення житлового приміщення, що має ознаки безхазяйного, та про необхідність особистої явки до уповноваженого органу особи, яка вважає себе його власником або має на нього права, протягом 30 календарних днів з дня розміщення такого оголошення з наступними документами:

- паспортом громадянина Російської Федерації чи іншим документом, що засвідчує особу;

- правовстановлюючими (правозасвідчувальними) документами на житлове приміщення;

4) після закінчення 30 календарних днів з дня публікації оголошення у разі неявки власника, а також після отримання відповідей від "органів", що свідчать "про відсутність у житлового приміщення власника":

- протягом 5 робочих днів складається акт про неможливість встановлення власника цього житлового приміщення;

- зорганізується у разі потреби проведення кадастрових робіт щодо житлового приміщення, що має ознаки безхазяйного, а також надання йому поштової адреси;

- здійснюється збір інших документів, що підтверджують наявність у житлового приміщення ознак безхазяйного майна, включаючи документи, що свідчать про відсутність тих, що проживають у таких житлових приміщеннях (акти обстеження, витяги з будинкових книг, особових рахунків та інше);

- зорганізується комісійне обстеження житлового приміщення (з виїздом на місце), із залученням необхідних представників "виконавчих органів" "ДНР" та "ЛНР" та "територіальних органів федеральних органів виконавчої влади", організацій (за погодженням) та зі складанням відповідного "акту".

За відсутності вільного доступу всередину житлового приміщення, що обстежується, якщо невикористання такого приміщення "створює загрозу його надійності та безпеці", доступ до такого житлового приміщення з метою його обстеження та складання "акту" здійснюється шляхом його розтину в присутності представників відповідних відділів "поліції".

У разі отримання інформації про наявність у житлового приміщення власника "уповноважений орган" припиняє роботу зі збору документів для постановки його на облік як безхазяйне та повідомляє цю інформацію особі, яка подала первинну інформацію про це приміщення письмово.

При цьому власнику житлового приміщення направляється звернення з проханням відмовитися від прав на нього на користь "муніципального утворення" або вжити заходів щодо його належного утримання з метою припинення дії обставин, що вказують на те, що приміщення має ознаки безхазяйного майна.

У разі неотримання інформації про наявність у житлового приміщення власника "уповноважений орган" за результатами проведення виїзного обстеження:

1) вживає заходів, спрямованих на забезпечення збереження такого приміщення;

2) звертається до "територіального органу федерального органу виконавчої влади", що здійснює державний кадастровий облік, державну реєстрацію прав, ведення Єдиного державного реєстру нерухомості, з метою постановки на облік житлового приміщення як безхазяйне;

3) ставить житло на облік у реєстрі виявленого безхазяйного нерухомого майна;

4) здійснює відкриття фінансових особових рахунків на оплату житлово-комунальних послуг;

5) надсилає інформацію про безхазяйне житлове приміщення до "колегіального органу" "ДНР" або "ЛНР" з питань управління та розпорядження об'єктами майна.

Далі цей "колегіальний орган" розглядає інформацію та документи протягом 15 днів з дня їх отримання та визначає осіб, яким будуть передані безхазяйні житлові приміщення у користування на підставі договору (з метою забезпечення їхнього належного утримання, у тому числі підтримки експлуатаційних властивостей).

"Відповідно до рішення колегіального органу уповноважений орган передає у користування безхазяйні житлові приміщення на підставі договору про забезпечення збереження та утримання житлового приміщення", – йдеться у "законах".

Процедура визнання безхазяйного житлового приміщення муніципальною власністю припиняється при особистій явці власника такого приміщення та підтвердженні права власності на таке приміщення.

Протягом 5-ти днів з дня підтвердження права власності на житлове приміщення "уповноважений орган" приймає рішення про припинення процедури визнання житлового приміщення муніципальною власністю та зняття житлового приміщення з обліку в реєстрі виявленого безхазяйного нерухомого майна.

Дія договору забезпечення безпеки та утримання житлового приміщення припиняється з дня ухвалення рішення, а житлове приміщення підлягає звільненню протягом 3-х днів.

"У разі, якщо власник представить документи, що підтверджують право власності на житлове приміщення, воно передається йому "уповноваженим органом" за актом приймання-передачі, у якому зазначається умова про компенсацію власником протягом 3-х місяців з дня підписання акту приймання-передачі житлового приміщення «уповноваженим органом» витрат, понесених на ремонт, утримання цього об'єкта", – йдеться у "законах".

Якщо власник відмовиться відшкодовувати витрати, їх обіцяють стягнути у судовому порядку.

Після закінчення трьох місяців з дня визначення житлового приміщення як безхазяйне "уповноважений орган" звертається до "суду" із заявою про визнання права муніципальної власності муніципального утворення на дане житлове приміщення.

Після цього житло підлягає "державній реєстрації".

Після набрання чинності рішення суду "уповноважений орган" здійснює прийняття даного житлового приміщення в муніципальну власність.

Розпорядження житловим приміщенням, прийнятим у муніципальну власність на підставі рішення "суду", здійснюється відповідно до "муніципальних актів" "ДНР" та "ЛНР".

У разі якщо власник (власники, якщо житлове приміщення знаходиться у спільній власності) житлового приміщення звернувся до "уповноваженого органу" із заявою про відмову від права власності на житлове приміщення, що належить йому, встановлення ознак безхазяйного майна щодо такого приміщення не вимагається. У разі визнання такого житлового приміщення безхазяйним здійснюється відповідно до законодавством РФ.

Причини та наслідки

Директор громадської організації "Інститут стратегічних досліджень та безпеки" Павло Лисянський вважає, що конфісковане таким чином житло в майбутньому можуть роздавати росіянам, яких заманюватимуть на окуповані території.

"Зараз Росія планує програму переселення молодих спеціалістів на тимчасово окуповані території. Конфісковане житло може стати заохочувальним засобом для агітації саме молодих фахівців, які приїдуть на тимчасово окуповану територію. Їм потрібні підстави, щоб не просто віджати це майно, а включити його у державну власність. Потім вони масово почнуть видавати квартири цим молодим фахівцям і скажуть, що на тимчасово окупованих територіях України, тобто у "нових регіонах", розпочався процес СРСР: там видають безкоштовне житло тощо. А скільки треба працювати молодому фахівцю, скажімо, в Єкатеринбурзі, щоб отримати житло, щоб купити собі квартиру? А тут йому дадуть квартиру безкоштовно", – розповів він у коментарі "ОстроВу".

Юристка гарячої лінії громадської організації "Донбас СОС" Богдана Гончар також вважає, що "безхазяйне майно" в майбутньому може бути передано за якісь заслуги. Крім того, окупанти таким чином можуть спонукати людей, які залишили свої будинки, повернутися назад.

"Можу тільки припустити причини такої "націоналізації". По-перше, потрібно, щоб безхазяйне нерухоме майно було реалізовано: продано, надано на безоплатній основі за якісь заслуги чи ще щось. По-друге, спробувати таким чином залучити тих, хто залишив окуповані території, дати їм зрозуміти, що треба повертатися додому.

Звичайно, ті, хто вже спробував розпочати життя заново за межами окупованої території (наприклад, десь за кордоном), у межах підконтрольної території України, хто вже купив собі нерухомість чи відчуває фінансову стабільність, навіть за таких умов людина не повернеться. Але важливо зрозуміти, що це також може спонукати багатьох людей повернутися додому, щоб не втратити ще й на окупованій території житло. Ми повинні розуміти, що нерухомість – дуже серйозний мотив у цьому контексті”, – відзначила вона.

Щодо юридичних наслідків такої "націоналізації", юристка наголошує: для України це не має жодної правової сили.

"Важливо нагадати, що будь-які дії, що відбуваються на окупованій території, не несуть юридичного характеру (народження дитини, смерть людини, "націоналізація" тощо). Більшість країн у світі не визнали жодну з самопроголошених територій, отже, і будь-які законотворчі акти окупаційної "влади" не мають ваги", – сказала вона "ОстроВу".

Вона зазначає, що після деокупації у судовому порядку можна буде відновити всі свої права, якщо їх буде порушено, згідно з чинним законодавством України.

"Тут можна виділити моральні наслідки: нерухомість, яку хочуть "націоналізувати", самопроголошені республіки хочуть "забрати", щоб комусь віддати. А це говорить про те, що до будинку/квартири та іншого нерухомого майна прийде новий власник, який уже буде користуватися нерухомим майном. Дуже багато людей, тікаючи, залишили свої речі, документи, цінне майно у своєму будинку. Що буде з цими речами? Куди їх подінуть? Риторичне питання", – вважає вона.

Юристка "Донбас СОС" рекомендує фіксувати все, що відбувається з вашою нерухомістю на окупованій території, а також перевірити, щоб вона була в українському реєстрі.

"Намагайтеся бути в курсі щодо своєї нерухомості. По можливості заведіть собі блокнот або електронний носій, де фіксуватиме дату початку "націоналізації" нерухомості та будь-які інші факти, які надалі, коли буде деокупація, допоможуть встановити у судовому порядку хронологію подій про порушення прав та встановлення юридичного факту про право власності на нерухоме майно.

Рекомендую перевірити, щоб нерухомість була в українському Державному реєстрі прав на нерухоме майно, щоб у судовому порядку людина змогла підтвердити факт права власності на майно, яке зараз перебуває на окупованій території", – розповіла вона.

З додатковими питаннями можна звернутися до гарячої лінії громадської організації "Донбас СОС" за телефоном 0 800 309 110.

Статті

Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті